Struers lydkunstfestival har vokseværk

Lydkunstfestivalen Struer Tracks løber af stablen for anden gang i år. Festivalen sætter nye standarder for lydkunst i det offentlige rum med nytænkende og relevante kunstprojekter spredt ud over byen. Hvad har vi brug for at lytte til? spørger Struer Tracks i år. Nu offentliggøres navnene på de første kunstnere og festivalens kurator.

Struer Tracks er en international festival for lydkunst, der finder sted hvert andet år i Struer. Kernen i Struer Tracks er en udstilling af kunstværker, som realiseres i samarbejde med lokale aktører rundt omkring i Struer. Desuden er der et eventprogram med performances, koncerter, rundvisninger og meget andet. ”For os er den lokale opbakning fuldstændig afgørende – den er hjørnestenen i det fundament, der skal bygges for at stable en international festival på benene. Struer er ikke nogen stor by, men byen er fyldt af folk med interesse, passion og viden om lyd. Og det nyder Struer Tracks godt af. Vi skal kombinere det lokale ejerskab med det internationale udsyn, så kan vi skabe en enestående kunstbegivenhed i Struer”, siger festivalleder Jacob Kreutzfeldt.

Lydens by
Det er ikke tilfældigt, at Struer Tracks finder sted i Struer. Byen er med den mere end 90-årige tilstedeværelse af Bang og Olufsen og med den kommunale satsning på lyd det oplagte sted for en lydkunstfestival. Byen er i besiddelse af et lyd-dna og en lyd-arv, som festivalen er med til at bære videre i samklang med de mange andre lydtiltag i byen. Struers historie som havne- og jernbaneby har placeret byen som et knudepunkt med mange forbindelser til omverdenen, hvilket vil blive udfoldet lydmæssigt i de i alt 12 lydkunstværker, der bliver udstillet i efteråret.

Kurator for Struer Tracks 2019
Kuratoren for dette års festival er Christian Skovbjerg Jensen, der er leder af Inter Arts Center i Malmø. Christian har stået bag et bredt udsnit af kunstprojekter i det offentlige rum, blandt andet Sit down (2006). I 2010 var han kunstnerisk leder på TUMULT, en international kunstfestival, der blandt andet foregik på Lolland, Falster og Møn.
”Struer Tracks er en festival med ambitioner og store muligheder for at etablere sig som en markant international festival for lydkunst, især i kraft af sin kommunale opbakning og forankring, som gør en stor forskel”, siger Christian Skovbjerg Jensen.

Offentliggørelse af de fire første kunstnere
De første fire kunstnere er: Maia Urstad, Elsebeth Jørgensen, Christian Skjødt og duoen Sandra Boss og Jonas Olesen. Læs præsentationerne af de fire kunstnere på hjemmesiden:

Maia Urstad

Elsebeth Jørgensen

Christian Skjødt

Sandra Boss og Jonas Olesen

De fire kunstnere har alle lyden som et vigtigt omdrejningspunkt, men går til opgaven med hver deres interesser og metoder. De har alle besøgt Struer og arbejder nu med at skabe værker, der på forskellige måder går i dialog med stederne. Toner, støj, stilhed og skæve klange bliver spredt ud over byen, når de sammen med otte andre kunstnere udfylder byens rum med lyd – alle med udgangspunkt i kuratorens spørgsmål: Hvad har vi brug for at lytte til?

Struer Tracks efterlader spor
Struer Tracks’ udstilling er midlertidig, men festivalen vil gerne sætte varige spor i byen. I 2017 blev værket Vind og Vand af Frode Gundorf Nielsen indviet ved Gimsinghoved Kunst- og Kulturcenter, og i år er det planen at indvie Struer Kommunes nye værk af kunstneren Ursula Nistrup. Nistrup er allerede i fuld gang med at skabe lydværket Amplified Views, som består af en serie af lydreflekterende skulpturer. Skulpturerne, der er konstrueret i samarbejde med Bang & Olufsen, er formet således, at de opfanger og reflekterer lyden fra omgivelserne – eksempelvis lyden af havet og vindens susen i træerne. Dermed forstærkes oplevelsen af udsigten, helt uden brug af elektronik.