Struer Tracks afslører årets tema og de første kunstnere

Lyde fra fremmede, fjerntliggende og ukendte steder vil omgive og indhylle Struer under dette års Struer Tracks. Kurator Christian Skovbjerg Jensen og de første fire kunstnere er klar til at gøre Struer til byen, der lytter. 


Struer Tracks er en festival for lydkunst i det offentlige rum. I denne anden udgave af festivalen, spørger kurator Christian Skovbjerg Jensen kunstnerne: Hvad har vi brug for at lytte til? 


I stedet for at fokusere på det, der allerede er til stede, vil kunstnerne bringe noget nyt til Stuer. Fremmede lyde, glemte lyde samt fremhævede lyde, som vi normalt ikke er i stand til høre. Vi vil lytte til fremmede, ukendte og fjerne steder. Vi vil tune ind på nye forbindelser, afgange og gennemrejser: til en by i Rusland, til stråling fra rummet og truede arter. Under Stuer Tracks 2019 vil Struer være en by, der i den grad lytter til verden. 


I 1948 modtog Struer skulpturen Sarpsborgpigen, skabt af Kaare Orud. Skulpturen var en gave fra den norske by Sarpsborg, som tak for den støtte Struer bidrog med i de første måneder efter 2. verdenskrig. Skulpturen af den unge kvinde, der sender en måge af sted, står i dag med ansigtet vendt mod nord på havnen i Stuer. Her står hun og vidner om båndende mellem de to byer. Struer Tracks 2019 vil artikulere endnu flere bånd mellem Struer og den evigt foranderlige verden. 

Christian Skovbjerg Jensen er freelance kurator og leder af Inter Arts Center, en platform for kunstnerisk forskning og eksperimentering, etableret af Konstnärliga Fakulteten ved Lunds Universitet, Sverige, i 2010. Han har kurateret en bred vifte af kunstprojekter i det offentlige rum, for eksempel Sit down (2006). I 2010 var han kunstnerisk leder ved TUMULT – en international kunstfestival med værker af 21 forskellige kunstnere, der bidrog med nye offentlige projekter lavet specielt til Lolland, Falster, Møn og Vordingborg.


De bekræftede kunstnere til Struer Tracks 2019 er Christian Skjødt (DK), Elsebeth Jørgensen (DK), Sandra Boss & Jonas Olesen (DK) og Maia Urstad (NO). Flere kunstnere vil løbende blive offentliggjort.