Julian Oliver og Crystelle Vu: Extinction Gong

Placering: I Rådhusets foyer, Østergade 11

Lyde fra en traditionel ‘Chao Gong’

De to kunstnere Crystelle Vu og Julian Oliver har sammen skabt værket The Extinction Gong. Gongen har form af en traditionel ‘Chao Gong’ og er på bagsiden forsynet med en mekanisme, der slår rytmen af arternes udryddelse i verden. Dette er estimeret af den fremtrædende biolog E. O. Wilson til at være 27.000 tab om året, svarende til ét hvert 19. minut. Således vil gongen lyde netop hvert 19. minut.

På forsiden bærer gongen symbolet for ‘den sjette masseudryddelse’, som er en betegnelse for det tab af plante- og dyrearter, som vi står midt i. Bagsiden er fyldt med teknik; elektromagnet, transducer, computer og 3g downlink. Kunstnerduoen ser en brutal og modstridende ironi heri; fremskridtet inden for videnskab og teknologi øger den ødelæggende virkning som mennesker brug heraf har på den vilde natur, og samtidig er det vores bedste middel til at studere og forstå det selvsamme fænomen.

Om kunstneren

Crystelle Vu er en Fransk kunstner og eventkoordinator, som udelukkende fokuserer på de største samfunds- og miljømæssige udfordringer i vores tid. Hvis vi ikke stod overfor et økologisk kollaps ville hun have ønsket at gennemføre sin psykologi-uddannelse, blive musiker eller en underviser i social psykologi og skrive en bog, men tiden er ved at løbe ud.

Hun gav slip på alting to at slutte sig til Extinction Rebellion i november 2018.

Julian Oliver er fra New Zealand og er ingeniør og kunstner bosiddende i Berlin. Hans arbejde og lektioner er blevet præsenteret på mange museer, gallerier og internationale elektronik-kunst begivenheder og konferencer – heriblandt Tate Modern, Transmediale, Chaos Computer Congress, Ars Electronica, FILE og Japan Media Arts Festival. Julian har vundet mange awards, blandt andet en Golden Nica på Prix Ars Electronica 2011 for projektet kaldet Nextweek (med Daniil Vasiliev). Han er medforfatter af Critical Engineering Manifesto og medgrundlægger af Crypto Party i Berlin, som i samarbejde med studiet Weise7 var vært for de første tre krypto-fester i hele verden.

Julian har ofte givet ud af sin erfaring i blandt andet modovervågning, operationel sikkerhed og kommunikationsinfrastruktur for at understøtte aktivistinitiativer, med fokus på miljømæssigt forsvar. Siden November 2018 har han været særligt aktiv hvad angår Extinction Rebellion.

‘Extinction Gong’, 2019, Julian Oliver og Chriselle Vu. Foto: Mikkel Høgh Kaldal

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn