Jacob Kirkegaard: En by i Rusland

Placering: I alt 8 lytteposter på: Kirkegården og Kirken, Kirkegade 42B – Legepladsen, Ved Fjorden 12 – Banegården, Østergade 57 – Byens Plads (bag Struer Tracks’ infopoint) – Smedegade 21 – Lystanlægget Struer – Gågaden, Østergade 29 

Lyde fra en by i Rusland

De fleste har hørt talemåden “Det er en by i Rusland”; en metafor for noget som er fuldstændig fremmed eller uforståeligt. Men hvad er det egentlig for en by, vi refererer til? Kunne en sådan by eksistere i virkeligheden, og hvad er det, som gør den til “en by i Rusland”?

En By i Rusland er et lydværk bestående af lydoptagelser fra otte lokationer i en by i Rusland. De præsenteres som en lydinstallation i form af lytteposter, placeret rundt omkring i Struer. Stederne ligner de steder, hvor lydoptagelserne er lavet. Lyden af en togstation fra en by i Rusland vil således høres på togstationen i Struer. De to byer spejles og går i dialog med hinanden.

Ved at lytte til En By i Rusland, låner vi den fremmedes ører og hører derigennem noget velkendt. Vi lærer byens lyde at kende og kan på den måde – ved at lytte – være med til opløse fremmedgørelsen af noget ellers ukendt. En by i Rusland bliver pludselig til et virkeligt sted for os, som er på kortvarigt besøg i Struer.

Om kunstneren

Jacob Kirkegaard (f. 1975) er en dansk kunstner og komponist. Kirkegaards værker udforsker måder, hvorpå umiddelbart ubemærkede, utilgængelige eller komplekse aspekter af tilværelsen kan lydliggøres, visualiseres og materialiseres. Hans lydværker har behandlet temaer som radioaktivitet i Tjernobyl og Fukushima, smeltende is i Arktis, grænsemure i Palæstina, og toner genereret fra øret. For tiden arbejder Kirkegaard på to projekter hhv. med fokus på lyden af menneskeskabt affald og på dødens lydlige aspekter.
Med sin særegne alkymistiske tilgang, og på baggrund af omfattende research, portrætteres komplekse fænomener og aktuelle tilstande igennem komposition, installation, video og foto, som ikke nødvendigvis giver svar, men i stedet skaber rum for refleksion.

Jacob Kirkegaard er uddannet fra Academy of Media Arts i Köln (DE) i 2006. Hans værker er udgivet på pladeselskaber som Important Records (USA), Touch (UK), mAtter (JP) og Posh Isolation (DK). Kirkegaard har fremført og udstillet sine værker på museer, festivaller og konferencer verden over, bl.a MoMA, Issue Project Room, The Menil Collection, Rothko Chapel, Museum of Jurassic Technology og Stanford University (USA), Transmediale, KW og SCHIRN Kunsthalle (DE), Mori Art Museum, Aichi Triennale og Super Deluxe (JP), Sydney Biennalen (AUS) samt på ARoS, Museet for Samtidskunst og Louisiana Museum for Moderne Kunst (DK).

Webpage: fonik.dk/

 

Jacob Kirkegaard: “En By i Rusland / A Town in Russia”, Struer Tracks 2019. Foto: Mikkel Høgh Kaldal

‘En by i Rusland’, 2019, Jacob Kirkegaard. Foto: Mikkel Høgh Kalpal
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn