Sandra Boss & Jonas Olesen

Sandra Boss (f. 1984) og Jonas Olesen (f. 1979) har arbejdet sammen i årrække, hvor de har skabt forskellige lydværker i spændet mellem installation og performance. Ofte har disse værket taget udgangspunkt i uddøde teknologier, der ikke nødvendigvis har været påtænkt en musikalsk aktivitet, men som alligevel viser sig at gemme et rigt klangligt potentiale. 

‘På Sporet af den tabte Teknologi’ 2017, Sandra Boss og Jonas Olesen

Sandra Boss er en dansk komponist og lydkunstner med base i København. Boss arbejder ofte både med installation og performance og bruger maskiner og instrumenter til at skabe lyd på utraditionelle måder. Fx har Boss haft både antikke tonegeneratorer, høretest-maskiner, fuglefløjter og en meterlang harmonika med i sine værker. I de seneste år har orgler spillet en central rolle i Boss’ kunstneriske virke, og hun har bl.a. skrevet værker for kirkeorgler og hjemmebyggede, computerstyrede pibeorgler.

Boss har en baggrund i klassisk musik og er senere uddannet i elektronisk musikkomposition fra Det Jyske Musikkonservatorium. For tiden er hun Ph.d.-studerende i lydkunst ved Aarhus Universitet. Boss har optrådt på adskillige venues både i Danmark og i udlandet bl.a. Cafe Oto i England, KRAAK Festival i Belgien, Detritus Festival i Grækenland og på Super Deluxe i Japan.

Jonas Olesen er komponist og lydkunstner med base i København. I sine værker benytter han ofte lyde fra ældre elektroniske instrumenter og fra maskiner, som er gået i glemmebogen. Olesen har før samarbejdet med Sandra Boss bl.a. i lydværket MASKINEL TERAPI. Her bruger de optagelser fra telefonsvarerbånd fundet i genbrugsbutikker og på loppemarkeder med efterladte beskeder fra venner og bekendte samt diverse sagsbehandlere, psykologer og håndværkere i en live-performance, hvor også lyde fra elektriske muskelstimulatorer og søvnmaskiner indgår. Olesen har bl.a. optrådt ved forskellige internationale festivaler såsom Transmediale i Berlin, SPOR festival i Aarhus og Roskilde Festival. Han har tidligere været koordinator af uddannelsen Nordic Sound Art og er medstifter af IDL – Institut for Dansk Lydarkæologi. Olesen driver også pladeselskabet BIN, der primært udgiver historisk elektronisk musik.

Sandra Boss og Jonas Olesens værk til Struer Tracks vil udspille sig en gammel bunker, der er omdannet til en moderne kunsthal; Regelbau 411.

Regelbau411. Foto: Ole B. Petersen