Elsebeth Jørgensen

Elsebeth Jørgensen (f. 1970) er en dansk kunstner med base i København. Jørgensen arbejder med lyd, fotografi, video, tekst og installation i montageformer, hvor værkernes forskelligartede elementer sættes sammen til en ny helhed. I værkproduktion involverer hun ofte forfattere, komponister, lyddesignere samt historikere og arkivarer, arkæologer, biologer og botanikere.

Helt centralt i Jørgensens kunstneriske arbejde er en interesse for arkiver. Hendes værker bygger på lang tids indsamling af materialer i historiske arkiver, som hun blander med egen fotodokumentation og lydoptagelser, filmiske iscenesættelser og fiktion. På den måde stiller værkerne ofte spørgsmålstegn ved, hvordan vi husker og systematiserer forestillinger om fortiden. Værkerne er stedsspecifikke og præsenteres i kunstinstitutioner, historiske institutioner og udendørs byrum og landskaber. Ofte indgår også lydperformances, bog- og webværker. Eksempelvis er Jørgensens lydværk ”Lyttehaven” lavet til Bispebjerg Hospital i København. Værket blander historiske fakta med poesi, stemmer, ny musik og reallyd fra Bispebjergs udearealer og kan opleves med smartphone og høretelefoner via www.lyttehaven.dk

‘Lyttehaven’ 2017, Elsebeth Jørgensen. Foto: Torben Eskerod

Elsebeth Jørgensen arbejder på værk, der skal udspille sig ved Struer Museum ved siden af digteren Johannes Buchholtz’ hus under Struer Tracks.

Jørgensen er uddannet billedkunstner fra Det Kgl. Danske Kunstakademi. Hun har udstillet i ind- og udland fx på Kunsthal Charlottenborg i København, Museet for Samtidskunst i Roskilde, Malmö Konsthal i Sverige, Hordaland Kunstsenter og Bergen Kunsthal i Norge, Participants Inc. & Anthology Film Archives i USA osv. Hun har udført kommissionsværker til Tate Modern i England, Jugendstilsenteret & Kunstmuseet KUBE i Norge m.fl.

Webpage: www.elsebethjoergensen.net