Udforsk Struer på en Sonisk cykel

Af Sif Hellerup Madsen

Nogle folk kalder det, jeg laver, for lydlandskaber, men jeg kalder det musik, for det er komposition. Jeg vælger at organisere lyde, som jeg kombinerer på forskellige måder til cyklisten. Sonisk cykel-systemet er i bund og grund et instrument for mig

Komponist og lydkunstner Kaffe Matthews har opfundet en Sonisk cykel, eller det er faktisk ikke rigtig en cykel, det er et instrument, fortæller hun. Alligevel kan du cykle på den til dette års Struer Tracks og opleve dine omgivelser på en ny måde gennem lyd

“Jeg vil gerne have, at folk får en sjov oplevelse. Det sidste år har været så hårdt for mange mennesker, det har været en svær tid. Jeg vil gerne både give folk en spil-oplevelse og en mulighed for at udforske lyd,” fortæller komponist og lydkunstner Kaffe Matthews om sine Soniske cykler (Sonic Bikes), som kommer på festivalen i år. 

Komponerer musik til cykler

Soniske cykler er cykler med højttalere foran og et særligt GPS/audio-system i en boks bagved, som gør, at forskellige musikstykker vil blive aktiveret alt efter, hvor man cykler hen. Publikum vil starte på Struer Havn og cykle forbi det tomme industrielle område til marinaen, alt imens de lytter til Matthews kompositioner.

“Nogle folk kalder det, jeg laver, for lydlandskaber, men jeg kalder det musik, for det er komposition. Jeg vælger at organisere lyde, som jeg kombinerer på forskellige måder til cyklisten. Sonisk cykel-systemet er i bund og grund et instrument for mig,” fortæller hun.

 

Et eksempel på Matthews soniske cykler – her fra Berlin.

Resonerer med omgivelserne

“Jeg ankommer til et sted, og jeg udforsker det, jeg lytter og går. Jeg ser på det og bruger tid på det. Det kan faktisk tage flere dage at komme over den umiddelbare spænding ved at være et nyt sted. Men efter et stykke tid begynder du at kunne høre det, som det virkelig er.”

Til hvert af sine kunstprojekter, tager Matthews sig tid til at få en fornemmelse af det sted, hun er, forklarer hun. Musikken man kan høre fra de Soniske cykler er på den måde en respons på omgivelserne og de forskellige sansninger, Matthews fik der.

Skulpturer fra fortiden

Matthews oplevede Struer som et sted i forandring, fra stor industri til gentrificering og lejligheder med havudsigt: ”Struer er lige nu i en meget transient periode, og byens tidligere liv er meget synligt. Du kan nærmest føle det i luften, og de smukke tomme siloer på havnen står som skulpturer fra fortiden.”

Matthews gik faktisk ind i en af siloerne og optog ”en fuldstændig skør efterklang”, som skal bruges som kompositionsmateriale til de Soniske cykler.

 

Kaffe Matthews udforskede Struers omgivelser og lyde på cykel i forbindelse med et research besøg i april 2021

Hendes musik rummer også dette skifte fra fortid til ny tid: “Jeg lavede alle de her optagelser af detaljer, ting der slår mod både, lærred og plastic der bliver flyttet af vinden, rytmer, melodier og former rundt omkring mig i Struer. Men jeg lavede også en del kompositioner digitalt og syntetisk, så musikken bliver selv en komplet blanding af fortid og fremtid.”

Jeg vidste, at jeg ville spille musik for at få folk til at begynde at lytte og slå deres ører ud. Vi er ikke kun øje-væsner, vi kan udforske vores syn gennem vores ører

Udforsk dit syn gennem dine ører

 “En dag samlede jeg violinen op igen og spillede uden nogen anvisninger. Jeg syntes, det lød fantastisk. Og jeg fandt ud af, at i alle de år hvor jeg spillede, havde jeg aldrig rigtig lyttet til, hvad jeg gjorde. Det var bare at læse fra et partitur.”

Matthews begyndte at spille klassisk violin som barn, og i en årrække var hun meget passioneret omkring det. Senere blev hun træt af at spille den form for musik, indtil dagen hvor hun som voksen samlede violinen op og begyndte at spille efter sine egne ører.

Man kan se hendes opgør med traditionelle måder at komponere på i hendes værk til Struer Tracks.

De Soniske cykler indeholder et element af tilfældighed og plads til, at cyklisten påvirker og leger med kompositionen selv. Hvis du cykler hurtigt, vil kompositionen forandre sig hurtigere, hvis du vælger en bestemt retning, ændrer du måske tonehøjden på den lyd, du hører, og Matthews vil i specifikke områder randomisere lydene, så de ikke er de samme ved hvert besøg.

 “Jeg har ikke kigget mig tilbage siden,” slutter Matthews, “jeg vidste, at jeg ville spille musik for at få folk til at begynde at lytte og slå deres ører ud. Vi er ikke kun øje-væsner, vi kan udforske vores syn gennem vores ører.”

Kaffe Matthews er en engelsk komponist, lydkunstner og musiker, der arbejder live med rum, data, ting og sted for at skabe nye elektroakustiske kompositioner. Hun har opfundet unikke interfaces f.eks. den Soniske lænestol, den Soniske seng og den Soniske cykel, der ikke kun fokuserer på nye tilgange til komposition, men som også giver publikum direkte adgang til ukendt lyd og musik.

Struer Tracks er en international biennale for lydkunst, der finder sted i Struer, Lydens by, offentlige rum omkring havnen. Biennalen afholdes for 3. gang d. 20 august til d. 5 september 2021– denne gang med temaet Lydens Landskaber og med Charlotte Bagger Brandt som kurator.