Museet for Samtidskunst får en vestlig afdeling

Når Struer Tracks begynder, slår ”Museet for Samtidskunst – Afdeling Vest” også dørene op for gæster. Museet er et samarbejde mellem Struer Museum og Museet for Samtidskunst i Roskilde. I den nye afdeling på Struer Museum kan gæster opleve et udvalg af lydværker fra Museet for Samtidskunsts store samling.

Museet for Samtidskunst

Museet for Samtidskunst arbejder med den danske og internationale samtidskunsts nyeste udtryksformer – bl.a. lydkunst, performancekunst, videokunst, netkunst og andre kunstformer, der har været med til at forny opfattelsen af kunst i de sidste årtier.

Museet for Samtidskunst blev grundlagt i 1991 som landets første museum for samtidskunst. Museet forsker i dansk og international samtidskunst og de nyeste kunstformer, og arbejder med formidling og bevaring af samlingen af samtidskunst.

Læs også: Vær med når Struer Museum afslører ny lydstation under Struer Tracks

På billedet er museumsleder på Struer Museum, Jesper Bækgaard, i gang med at afprøve stol og trykknap i museets nye afdeling.

En afdeling i Vestjylland

De to museer aftalte i slutningen af 2018 at lave et samarbejde omkring en vestlig afdeling af Museet for Samtidskunst. Hen over foråret og sommeren (2019) er planerne omkring den nye afdeling faldet på plads, og lige nu er arbejdet med at få det hele realiseret i fuld gang.

Museumsleder for Struer Museum Jesper Bækgaard glæder sig over samarbejdet:

“Det var en tilfældighed, at jeg hørte om Museet for Samtidskunst store samling af lydværker, men derfra var der ikke langt til ideen om at give gæsterne i vores Lydunivers adgang til den kunstneriske brug af lyd. Lyduniverset fokuserer ellers mest på de naturvidenskabelige og tekniske aspekter af lyd, men vi vil rigtig gerne udvide med lyd i samfundsmæssig og kunstnerisk sammenhæng. Heldigvis var Museet for Samtidskunst helt med på at give Struer Museums gæster adgang til en del af deres samling, igennem det vi har valgt at kalde Museet for Samtidskunst – Afdeling Vest.”

Læs også: Struer Tracks sætter lyd på skoleskemaet

Lydværkerne

I Museet for Samtidskunst – Afdeling Vest kan museets gæster opleve 15 forskellige lydværker. Nogle i sin fulde længde, andre i udklip. De 15 værker er blevet udvalgt, så de repræsenterer noget af den alsidighed og dybde, der findes i lydkunstens univers. Blandt kunstnerne er Bill Fontana, Takehisa Kosugi, Yoko Ono og Albert Mertz.